وضعیت تولید ماشین‌آلات صنعتی در پساکرونا

همه‌گیری جهانی ویروس «کووید-۱۹» همه صنایع را تحت تأثیر قرار داده است؛ تولیدکنندگان ماشین‌آلات صنعتی نیز از این قاعده جدا نیستند.

تا کنون همه صنایع از شیوع بیماری کرونا به شدت متأثر شده‌اند و تولیدکنندگان ماشین‌آلات صنعتی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. برخی از صنایع در زنجیره تأمین خود متحمل ضررهای هنگفتی شده‌اند و برخی دیگر در خدمات‌رسانی به مشتری‌هایشان با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند. متأسفانه همه‌گیری کووید-۱۹ بسیاری از صنایع مولد را به ورشکستگی کامل کشانده و به تبع آن کارگران و صنعتگران زیادی را در سراسر دنیا خانه‌نشین کرده است.

اما همان‌طور که می‌دانید ابعاد این همه‌گیری قطعا فراتر از یک منطقه یا یک کشور خاص بوده و تمام دنیا تحت تأثیر این ویروس قرار گرفته است. فشار شدیدی که بحران کرونا در سطح بین‌المللی بر روی منابع و زنجیره‌های تامین وارد کرده است، باعث شده صنایع بسیاری در تامین مواد اولیه حتی از خارج از مرزهایشان با مشکل مواجه شوند. به‌طور نمونه در اوایل سال جاری میلادی، کشور چین موافقت کرد به عنوان بخشی از فاز اول معاملات سالیانه خود با ایالات متحده، خرید محصولات صنعتی از این کشور را حدود ۳۳ میلیارد دلار افزایش دهد. اما به دلیل بحران‌های اقتصادی ناشی از کووید-۱۹، احتمالا چین قادر به انجام این معامله نبوده و همین امر منجر به اختلال در زنجیره تأمین برای صنایع این کشور خواهد شد.

بر اساس شواهد موجود، شیوع بیماری کرونا باعث به‌وجود آمدن تغییراتی پایدار و همیشگی در صنعت تولید خواهد شد. به نظر می‌رسد در آینده‌ای نزدیک، تولیدکنندگان ایجاد زنجیره تأمینی منعطف و تجدیدپذیر را برای خود در اولویت قرار خواهند داد تا بروز چنین بحران‌هایی نتواند منجر به ورشکستگی کامل آنها شود.

همچنین ممکن است تولیدکنندگان در ایجاد و توسعه زیرساخت‌های مبتنی بر «فناوری اطلاعات» (IT)، «هوش مصنوعی» (AI)، «فناوری اتوماسیون یا خودکارسازی» (AT) و از این قبیل حوزه‌ها سرمایه‌گذاری بیشتری داشته باشند. قدرتمند شدن در این‌گونه فناوری‌های نوین، باعث می‌شود زمانی که تولیدکنندگان به دلیل مخاطرات شدید و برای حفاظت از جان کارکنان خود مجبور به کاهش ساعات کاری، شیفت‌بندی یا در نظر گرفتن شرایط دورکاری برای آنها می‌شوند، همچنان بتوانند سطح کیفی محصولاتشان را در بهترین حالت حفظ نموده و دچار افت کیفیت و درنتیجه زیان‌های مالی شدید نشوند.

در مجموع مسلم است که کرونا هم روزی از کره زمین رخت خواهد بست، اما بازگشت شرایط اقتصادی و تولیدی به حالت پیش از بحران قطعا فرآیندی زمان‌بر خواهد بود؛ مشابه این شرایط در بحران بزرگ اقتصادی که در سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ میلادی در جهان، به‌ویژه در غرب، رخ داد و زمان لازم برای ترمیم اقتصاد و بازگرداندن صنعت تولید به شرایط عادی حدود ۳ سال به‌طول انجامید. بنابراین در دوران پساکرونا نیز بهبود شرایط و بازگشت به پیش از بحران، با توجه به وسیع‎‌تر بودن ابعاد بحران کرونا، چندین سال زمان خواهد برد.

منبع